Naslov | MILODUH (IZOP) - HYSSOPUS OFFICINALIS: FITOTERAPIJA, TEHNOLOGIJA UZGOJA I PRERADA |
Naslov (engleski) | MILODUH (HYSSOP) - HYSSOPUS OFFICINALIS: PHYTOTHERAPY, CULTIVATION AND PROCESSING |
Autor | Mara Mrvelj |
Mentor | Vehid Ibraković (mentor) |
Član povjerenstva | Vehid Ibraković (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Slavica Antunović (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Mihaela Blažinkov (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Sveučilište u Slavonskom Brodu (Biotehnički odjel) Slavonski Brod |
Datum i država obrane | 2022-04-22, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija) |
Sažetak | Biljka Miloduh (Hyssopus officinalis L.) tradicionalno se koristi kao začin, konzervans, antiseptik i sredstvo za poboljšanje okusa u prehrambenoj industriji, kozmetici i farmakognoziji u pripravcima protiv kašlja, astme i grčeva probavnog sustava. Iako je grm porijeklom iz Sredozemnog mora i Bliskog istoka, uzgaja se u nekoliko umjerenih regija svijeta. Prema službenom popisu Zajednice za biljne sorte (CPVO), od 1972. godine najavljeno je 28 sorti miloduha, među kojima je trenutno službeno registrirano samo pet. Velika većina odabranih genotipova su dodaci različite boje latica, odabrani navodno u ukrasne svrhe, dok sorte za proizvodnju visokokvalitetnih lijekova teško da su dostupne. Biljka je aromatična, a esencijalno ulje (EO), koje karakteriziraju uglavnom monoterpeni, dobiva se iz nadzemnih dijelova. |
Sažetak (engleski) | The plant Miloduh (Hyssopus officinalis L.) is traditionally used as a spice, preservative, antiseptic and flavor enhancer in the food industry, cosmetics and pharmacognosy in preparations against cough, asthma and digestive cramps. Although the shrub is native to the Mediterranean and the Middle East, it is grown in several temperate regions of the world. According to the official Community Variety List (CPVO), 28 varieties of myrrh have been announced since 1972, of which only five are currently officially registered. The vast majority of selected genotypes are additions of different petal colors, allegedly selected for decorative purposes, while varieties for the production of high-quality drugs are hardly available. The plant is aromatic, and the essential oil (EO), which is characterized mainly by monoterpenes, is obtained from aboveground parts. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:262:037270 |
Studijski program | Naziv: Bilinogojstvo; smjerovi: Ratarstvo, Hortikultura Smjer: Ratarstvo Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka bilinogojstva (bacc. ing. agr.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Pristup korisnicima matične ustanove |
Uvjeti korištenja |  |
Datum i vrijeme pohrane | 2022-05-05 10:43:16 |