Naslov MIKOZE PŠENICE I MOGUĆNOSTI NJIHOVOG SUZBIJANJA
Naslov (engleski) WHEAT MYCOSES AND POSSIBILITIES OF THEIR CONTROL
Autor Igor Mendeš
Mentor Slavica Antunović (mentor)
Član povjerenstva Teuta Benković-Lačić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Slavica Antunović (član povjerenstva)
Član povjerenstva Ljiljana Božić-Ostojić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Slavonskom Brodu (Biotehnički odjel) Slavonski Brod
Datum i država obrane 2021-06-25, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija)
Sažetak Pšenica (Triticum aestivum L.) je najvažnija krušarica u Hrvatskoj i svijetu te se uzgaja na velikim površinama. Ubraja se u najstarije poljoprivredne kulture jer njezin uzgoj seže u daleku prošlost. Raširena je u svijetu zbog mogućnosti prilagodbe različitim agroekološkim uvjetima.
Cilj završnoga rada bio je opisati morfološka obilježja i ekološke uvjete uzgoja pšenice s naglaskom na najvažnije mikoze pšenice i mogućnosti njihovog suzbijanja. Tijekom uzgoja napadaju ju razni uzročnici bolesti (gljive, bakterije, virusi). Značajnije gljivične bolesti ili mikoze pšenice su: patološko polijeganje i šturost pšenice (Gaeumannomyces graminis), pjegavost lišća i smeđa pjegavost pljevica pšenice (Phaeosphaeria nodorum), pjegavost lišća pšenice (Mycosphaerella graminicola), pepelnica strnih žita (Blumeria graminis), palež klasa pšenice (Fusarium graminearum), crna (stabljična) žitna hrđa (Puccinia graminis), smeđa (lisna) hrđa pšenice (Puccinia recondita), žuta (crtičava) hrđa pšenice (Puccinia striiformis), smrdljiva snijet pšenice (Tilletia tritici), prašna snijet pšenice (Ustilago tritici).
Ove bolesti se mogu spriječiti, a nakon pojavljivanja liječiti pravilnom njegom i pravovremenom primjenom različitih mjera zaštite bilja. Svakako su najznačajnije preventivne mjere kao agrotehničke među kojima je pridržavanje plodoreda jedna od osnovnih. Moguće su i fizikalne i mehaničke te kemijske koje bi trebalo koristiti samo kad je to nužno, sukladno načelima integrirane zaštite bilja.
Sažetak (engleski) Wheat (Triticum aestivum L.) is the most important bread wheat in Croatia and the world and is grown on large areas. It is one of the oldest agricultural crops because its cultivation dates back to the distant past. It is widespread in the world due to the possibility of adapting to different agroecological conditions.
The aim of the final work was to describe the morphological characteristics and ecological conditions of wheat cultivation with emphasis on the most important wheat mycoses and the possibilities of their control. During cultivation, it is attacked by various pathogens (fungi, bacteria, viruses).
Significant fungal diseases or mycoses of wheat are: take-all root rot (Gaeumannomyces graminis), leaf spot and brown spot of glume blotch (Phaeosphaeria nodorum), blotch of wheat leaves (Mycosphaerella graminicola), powdery mildew (Blumeria graminis), head blight of wheat (Fusarium graminearum), black (stem) wheat rust (Puccinia graminis), brown (leaf) wheat rust (Puccinia recondita), yellow (stripe) wheat rust (Puccinia striiformis), wheat bunt (Tilletia tritici) loose smut (Ustilago tritici). These diseases can be prevented and, after their appearance, treated with proper care and timely application of various plant protection measures. Certainly, the most important preventive measures are agro-technical, among which adherence to crop rotation is one of the basic ones. Both physical and mechanical and chemical are possible and should be used only when necessary, in accordance with the principles of integrated plant protection.
Ključne riječi
pšenica
gljive
mjere zaštite
Ključne riječi (engleski)
wheat
fungi
protection measures
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:262:504916
Studijski program Naziv: Bilinogojstvo; smjerovi: Ratarstvo, Hortikultura Smjer: Ratarstvo Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka bilinogojstva (bacc. ing. agr.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2021-06-28 06:35:37