Naslov | PODIZANJE NASADA DUNJE (CYDONIA OBLONGA MILL.) |
Naslov (engleski) | RAISING APPLE QUINCE (CYDONIA OBLONGA MILL.) |
Autor | Katarina Mržljak |
Mentor | Teuta Benković-Lačić (mentor) |
Član povjerenstva | Teuta Benković-Lačić (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Robert Benković (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Krunoslav Mirosavljević (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Sveučilište u Slavonskom Brodu (Biotehnički odjel) Slavonski Brod |
Datum i država obrane | 2022-09-28, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija) |
Sažetak | Dunja je stara voćna vrsta koja se slabo uzgaja u Hrvatskoj. Zbog njene kasne vegetacije na nju većinom ne utječu mrazovi i dobro podnosi zimu. Ima mali broj sorti, a najčešće se uzgajaju leskovačka, vranjska, berecki i šampion. Plod dunje je krupan i može se preraditi u mnoge prerađevine poput džema, kompota, soka, rakije i dr., ali sam plod nije konkurentan ostalim voćnim vrstama te se stoga ne uzgaja u tolikoj mjeri. Po preporuci se uzgaja u obliku modificiranog vretenastog grma i na podlogama MA, BA29, R3 i P5 zbog dobrog srastanja na mjestu cijepljenja. Zbog svojih fizioloških osobina vrlo je pogodna za uzgoj jer je poprilično otporna na štetnike i bolesti. Većina bolesti i štetnika koji napadaju dunju, pojavljuju se i na ostalim voćnim vrstama. Monilija (Monilia linhartiana) je bolest koja je karakteristična za dunju i očituje se u vidu paleži i truleži. Voćnjaci dunje su malobrojni, a po koje stablo se može pronaći u obiteljskim vrtovima gdje je dunja zasađena zbog tradicije. |
Sažetak (engleski) | Quince is an old fruit species that is rarely cultivated in Croatia. Due to its the late vegetation, it is mostly unaffected by frosts and tolerates winter conditions well. There are a small number of varieties, and the most commonly cultivated are Leskovačka, Vranjska, Berecki and Champion. The fruit of the quince is large and can be processed into many products such as jam, compote, juice, brandy, etc., but the fruit itself is not competitive with other fruit types and is therefore not cultivated to such an extent. It is recommended to cultivate it in the form of a modified spindly bush and on MA, BA29, R3 and P5 rootstocks due to good growth at the graft site. Due to its physiological characteristics, it is very suitable for cultivation because it is quite resistant to pests and diseases. Most of the diseases and pests that attack quinces also appear on other fruit species. Monilia (Monilia linhartiana) is a disease that is characteristic of quince and manifests itself in the form of burning and rotting. There are few quince orchards there, and some tree can be found in family gardens where quinces are planted due to tradition. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:262:140397 |
Studijski program | Naziv: Ekološka poljoprivreda i ruralni razvoj Vrsta studija: stručni Stupanj studija: specijalistički diplomski Akademski / stručni naziv: Stručni specijalist inženjer / stručna specijalistica inženjerka ekološke poljoprivrede i ruralnog razvoja (struč. spec. ing. agr.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Pristup korisnicima matične ustanove |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2022-10-12 09:13:58 |