Abstract | Začetci ekološke poljoprivredne proizvodnje nastaju davnih osamdesetih godine prošlog stoljeća. Ozbiljnija ekološka proizvodnja u Hrvatskoj započinje 2001. godine, donošenjem zakonskih propisa o ekološkoj proizvodnji. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju broj proizvođača kao i broj hektara povećava se te na svjetskoj kao i europskoj rang listi Hrvatska se nalazi oko središnjeg dijela. Proizvodnja eko povrća u Hrvatskoj zauzima tek manji dio od ukupne količine eko površina, površine pod raznim vrstama povrća su male, proizvode se i male količine povrća te je u konačnici slaba konkurencija na tržištu. Plasman ekoloških proizvoda je jedan od većih problema, rađena su istraživanja koja bi trebala pomoći rješavanju. Eko proizvodi se najčešće prodaju na tržnicama, sajmovima, kućnom pragu, a slabo u trgovačkim lancima, specijaliziranim trgovinama i na internetu. Bolju prodaju i veće cijene za eko proizvod može se postići udruživanjem, ulaganjem u marketing, promociju te korištenjem atraktivne ambalaže. U kombinaciji s autohtonim proizvodima, ekološki proizvod bi dobio na vrijednosti te bi se stvorio lakši put do potrošača u Europskoj uniji, a ključnu ulogu ima turizam kao potencijalni potrošač ekoloških proizvoda. Za uspješno i ispravno poslovanje ekoloških gospodarstava potrebno je poznavanje i primjena zakonskih propisa, ekološka proizvodnja je kontrolirana a proizvodi na tržištu propisno označeni. Ekološka proizvodnja ima budućnost jer do 2030. godine, razina eko površina treba doseći 25 %. U ovom radu prikazati će se stanje ekološke proizvodnje u Hrvatskoj, gdje se nalazi u odnosu na svjetsku i europsku razinu, kakva je proizvodnja eko povrća u Hrvatskoj, problemi u plasmanu eko proizvoda, te kako uskladiti ekološku poljoprivrednu proizvodnju sa zakonskim propisima i za isto ostvariti novčane potpore. |
Abstract (english) | The origins of organic agricultural production date back to the eighties of the last century. More serious organic production in Croatia began in 2001, with the adoption of legislation supporting organic production. Since joining the European Union, the number of producers and the number of hectares has increased and, according to the world and European rankings, Croatia is regarded as average. The production of organic vegetables in Croatia occupies only a small percentage of the total amount of organic production. The areas producing various types of vegetables are small, producing small quantities of vegetables, ultimately leading to little competition on the market. The placement of organic products on the market is one of the bigger problems. However, research suggests that this is solvable. Eco-products are most often sold in markets, fairs, door to door, occasionally in retail chains, specialty stores, and on the Internet. Better sales and higher prices for an eco-product can be achieved by pooling, investing in the marketing, promotion, and using attractive packaging. Combined with indigenous production, the organic product would gain in value and create an easier path to consumers in the European Union, with tourism playing a key role in the potential consumption of organic products. The successful and correct operation of organic farms requires knowledge, the application of legal regulations, controlled production, and products on the market with proper labeling. Organic production has a future because, by 2030, the level of eco-areas should legally reach 25%. This paper will present the state of organic production in Croatia, where it is in relation to the world and European level, what kind of organic production exists in Croatia, problems in the placement of organic products, and how to harmonize organic agricultural production with legislation and achieve the same financial support |